Technická zpráva

STUDIE - Technická zpráva pilotního projektu Nový dvůr - PRÁCHEŇ

Prácheňský dvůr řemesel, Balážovo muzeum automobilů

rekreační dvůr ONDRÁŠ

Studie pilotního projektu Nové Dvory Prácheň - Kamenický Šenov

Seznam pozemkových parcel:

1. Pro dvůr řemesel: p.p.č 7/1 - 1 823 m2 7/3 - 3 008 m2

7/4 - 1 005 m2 2 - 1 435 m2

927/2 - 17 244 m2

Celková plocha: 24 515 m2

2. Pro rekreační dvůr ONDRÁŠ:  parcely 926/1 + 933/1,2,3,4,5,6,7 + 928/3,4,5,6 + 898/1

+ 294/1 + 2/43

Celková plocha: cca 30 000 m2

ad 1. Poznámky:

• osmiboký skelet Balážova muzea automobilů leží na pozemkových parcelách p.p.č. 926/2 a 926/3;

• na p.p.č. 923/1 - 1 839 m2 bude parkoviště pro návštěvníky muzea automobilů, Dvoru řemesel a geologického unikátu Panské skály - VARHANY;

• z parkoviště bude vyprojektována lávka pro pěší do prostoru Nových Dvorů Prácheň, kde se budou slavnosti, trhy a jiné atraktivity; návštěvníci nebudou parkovat na území Nových Dvorů;

• pilotní projekt Nových Dvorů se bude opakovat ve všech krajích ČR; součástí rozsáhlého projektu bude budování tzv. SENIORSKÝCH Nových dvorů jako domovů pro seniory;

• na drážním tělese Č.Kamenice - Č.Lípa, které existuje v současnosti bez kolejového svršku na p.p.č. 915/2 bude postaveno stylizované nádraží obnovené historické železnice Č.Kamenice - Prácheň;

Zásady výstavby Nového Dvoru řemesel - půjde o mezinárodní ukázku dobových řemesel s využitím nářadí a výrobních strojů a nástrojů odpovídajících dobám minulým, bude zde možné vidět i ukázku dobových oděvů a krojů;

• investorem domků bude POLZENIT o.p.s., která bude domky pronajímat jednotlivým řemeslníkům, se závazkem řemeslníka k provozování řemesla, s povinnou účastí na slavnostech, trzích atp. 5emeslník musí návštěvníkům umožnit prohlídku dílny s ukázkou řemesla, nejlépe s možností vyzkoušet si řemeslo v praxi samotným návštěvníkem

• POPIS DOMKU -velikost minimálně pro 4člennou rodinu; součástí domku musí být dílna pro provozování řemesla s prodejnou výrobků na stavební parcele cca 1 000 m2.

ad 2. Poznámky:

Rekreační dvůr ONDRÁŠ bude postaven z typizovaných domů ONDRÁŠ s dílčími úpravami vnějšího vzhledu a vnitřního uspořádání.

Zastavěná plocha:

208 m2

Užitná plocha:

329 m2

Obestavěný prostor:

950 m3

Velikost:

8+1

Sklon střechy:

45°

POHLEDY na dům ONDRÁŠ

Vstupní komplex budovy tvaru H - hospodářská budova, služby a hotelová ubytovací kapacita pro 40 hostů a centrální budova dvorce - restaurace a kulturně zábavné a sportovní centrum a ubytování pro 30 hostů + pokoje pro personál (10 lůžek) budou vybudovány technologií hrázděných staveb, viz. obr.

1centr_dum.jpg

Vstupní domky do rekreačního dvorce - byt odpovědného ředitele a správce dvoru budou robenými stavbami, viz. obr.

• Investorem bude občanské sdružení HOP a nadační fond NELI, dodavatelem bude Mezinárodní klub obnovy pohraničí, a.s. (MeKOP a.s.), provozovatelem bude obec Kamenický Šenov

• kapacita rekreačního dvoru bude 150 hostů - celoroční provoz

• 60-65 ti členný obslužný personál

• zvýší se počet trvale bydlících obyvatel v Kamenickém Šenově - Práchni

Studie bude projednána současně s pilotním projektem Geopark Prácheň celostátní konferenci Hnutí za obnovu pohraničí (HOP) v prosinci 2011.

Dr. Jaroslav Horák                                                     Ing. Zdeněk Pokorný, CSc.

Předseda HV HOP                                                  místopředseda HV HOP