O autorovi projektu

Životopis:

RSDr. Jaroslav Horák – autor projekčního záměru HOP - Hnutí za obnovu pohraničí – jako rodák ze severočeského pohraničního Rumburku, následně jako jeho obyvatel a pak pohraničník z povolaní(21 let jako důstojník na chebské brigádě Pohraniční stráže) dokonale dobře pozná život v českém i slovenském pohraničí, ale i na venkově, kde žil a pracoval (poslední služba na hranicích mezi tehdejší ČSFR a Polskem v roce 1990 byla s pohraničníky ze západní hranice při posílení slovensko-polské hranice – pašovaní koňů aj. - kde mimořádně velel rotě ve Skalitém a v Nové Bystrici na Kysúci). Po návratě na Chebsko na vlastní žádost ukončil aktivní službu k 31.10.1990 a začal pracovat na přípravě projekčního záměru obnovy regionů v pohraničí, následně po příchodu na Slovensko na projektě Rozvoja slov. regionov. Před příchodem na Slovensko za účelem dochování nemocné matky (tehdy 82 let) působil v ČR. Zde založil (Dr. Horák) v lednu 2000 spolu s Otakarem Hančurem, JUDr. Buchtou, Františkem Hynkem a Ing. Jiřím Nesládkem občanské sdružení Hnutí za obnovu pohraničí, ve kterém je od založení předsedou. Spoločensko-politický vývoj v ČR a trvající boj o moc i systematický nedostatek vlastních finanč. prostředků znemožňovaly realizaci rozsáhlého a pro pohraničí a další české a slov. regiony tohoto potřebného projektu. S odchodem na Slovensko v lednu 2007 byla dočasně orientována pozornost na přípravu projekčního záměru Rozvoja slov. regionov, s kterým autor Dr. Horák oslovil gen. sekretára Slov. Červ. kríža Ing. Telgárského a stavebního Ing. Čahoja (jednatel s.r.o. TINAMA – a autor knihy Ľudová architektura Slovenska), představenstvo a.s. DOMOV Slovakia a postupně jednotlivá ministerstva slov. vlády. Vysoce sociální a životaschopný program současné slovenské vlády Róberta Fico dává naději většině slovenských občanů na spokojenější život ve své krásné zemi. Rozsah těchto projekčních záměrů v ČR a SR je natolik veliký, že je třeba je realizovat cíleně ve spolupráci především se správami měst a obcí a s týmy místních odborně připravených lidí.

V současné době probíhá řada jednání s konkrétními českými a zahraničními obchodními společnostmi o možnosti jejich přímého podílu ra postupné realizaci projekčního záměru HOP, nadace NELI a ITS

RSDr. Jaroslav HORÁK

Otakar HANČUR