Za celý loňský rok policie zachránila poškozeným subjektům z celkových více než sedmi miliard jen něco přes 550 miliónů. Z podrobné analýzy policejních výkazů potom vyplývá, že na vzestupu jsou všechny typy podvodů od majetkových a hospodářských přes úvěrové, dotační až po podvody pojistné.

Policie stíhá tisíce lidí

Přitom například jen v roce 2011 policie kvůli podvodům stíhala bezmála osm tisíc osob. Z toho téměř tři tisíce byli lidé, kteří se o to nepokoušeli poprvé. Recidivistům například v majetkových podvodech je připisována celá polovina vyšetřených případů.

Nejvíce se podvodníci činí v hospodářských podvodech, setrvale to zkouší také na pojišťovny, přičemž ale až k policejnímu stíhání a případně soudu se dostane jen malá část těchto kauz.

Pojišťovnám v některých případech, kdy škoda není tak vysoká, stačí, že podvodníka „vyhmátnou“ a nemusí mu nic platit. Když to ale pachatelé zkoušejí opakovaně a organizovaně ve velkých sumách, mohou u soudu „vyfasovat“ i přes deset let nepodmíněně.

Zjevně nyní začíná přituhovat i šejdířům s dotacemi, byť v policejních statistikách čísla o počtech zjištěných případů a škod nehrají zatím ještě významnou roli. Jsou však na vzestupu. Jen za letošní první čtvrtrok jde o tři desítky případů, v nichž je stíháno přes dvacet lidí s celkovou škodou 54 miliónů korun.

Daňové úniky vedou

Zdaleka největší „černé díry“ jsou však v neplacení daní, tedy v daňových únicích. V roce 2010 policie vyčíslila škody v trestném činu krácení daně v hlášených případech na více než 4,5 miliardy korun, loni pak na 3,4 miliardy.

I v tomto případě ovšem platí, že k vyšetřovatelům a soudcům se dostane jenom zlomek této trestné činnosti.